Λίγα λόγια για το Οριεντάλ…

Ένας εκ των αρχαιότερων χορών, οι απαρχές του οποίου τοποθετούνται περίπου 6000 χρόνια πριν. Οι ρίζες του ανάγονται σε λατρευτικές τελετές γονιμότητας μέσα από τις οποίες υμνείται η δημιουργία, ο κύκλος της ζωής. Για αυτόν ακριβώς το λόγο στις χώρες της Μεσογείου είθισται να καλούν χορευτές οριεντάλ στους γάμους για να φέρουν καλοτυχία στους νεόνυμφους και να τους ευλογούν με γονιμότητα.

Ιστορία του Οριεντάλ – είδη

Σπαθί - Raqs al Saif

Σπαθί - Raqs al Saif

Πολεμικός χορός η αυγή του οποίου εμφανίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, όπου οι σκλάβοι χόρευαν με σπαθί σε εικονικές μάχες για να υπονοήσουν ότι μπορεί το σώμα τους να είναι υπόδουλο , η ψυχή τους ωστόσο είναι ελεύθερη και δυνατή.

Φωτιές

Φωτιές

Η φωτιά συμβολίζει το πάθος, το μυστήριο, τον κίνδυνο, τη ζωή και το θάνατο. Χρησιμοποιώντας εδώ το επικίνδυνο στοιχείο της φωτιάς, ο χορευτής, ως άλλος Προμηθέας, αποπειράται να καθυποτάξει τα στοιχεία της φύσης και κυριολεκτικά "να παίξει με τη φωτιά".

Πέπλο

Πέπλο

Συμβολίζει το αέρινο της ανθρώπινης ψυχής και το εφήμερο της ανθρώπινης φύσης. Χορεύεται με λυρισμό και συναίσθημα μιας και αποκαλύπτει τη μύχια πλευρά του καλλιτέχνη. Είναι από τις αρχαιότερες εκφάνσεις του οριεντάλ κι έχει διαδοθεί ιδιαιτέρως.

Δίσκος με κεριά - Raks al shamadan

Δίσκος με κεριά - Raks al shamadan

Μαροκινής καταγωγής εμπνευσμένο από την «τελετή του τσαγιού». Ο χορευτής ισορροπεί στο κεφάλι του έναν δίσκο με κεριά στο εσωτερικό του, ενώ εκτελεί τις χορευτικές φιγούρες. Είθισται να χορεύεται σε γάμους, μιας και επικράτησε η παράδοση ότι φέρνει το "φως" της καλοτυχίας και της γονιμότητας στα νεόνυμφα ζευγάρια.

Bεντάλιες

Bεντάλιες

Σύγχρονη εξέλιξη του χορού με πέπλα. Όπως και η προέλευσή του από τον αρχαίο χορό των πέπλων, οι βεντάλιες συμβολίζουν το αέρινο της ανθρώπινης ψυχής και η προσάρτηση των πέπλων στις βεντάλιες δίνει τη δυνατότητα στο χορευτή να σχηματίσει υπέροχα χρωματιστά σχέδια παράγοντας ένα μαγευτικό αποτέλεσμα υψηλής δεξιοτεχνίας, άκρως φαντασμαγορικό.

Belly Dance με φίδι

Belly Dance με φίδι

Το φίδι ως χορός στο belly dance προέρχεται από την Ινδία. Στα αρχαία χρόνια, το χρησιμοποιούσαν στις θρησκευτικές τελετές των Ινδών ως μέσο επικοινωνίας με τους θεούς. Το φίδι σαν κατοικίδιο ζώο έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στα σπίτια ως ο φύλακας της εστίας, χαρίζει δε αφθονία κα προστασία από τα κακά πνεύματα.

Μπαστούνια

Μπαστούνια

O χορός με ραβδί προέρχεται από τους αιγυπτίους βοσκούς, ιδίως από την περιοχή Saiidi στην Άνω Αίγυπτο, στην αρχή ως αντρικός χορός και στη συνέχεια υιοθετήθηκε και από τις γυναίκες. Η αναπαράσταση του χορού έχει ελαφρώς σατιρικό χαρακτήρα μιας και υποδηλώνει ότι ο χορός είναι τέχνη που αφορά όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως καταγωγής, ηλικίας κλπ.

Τουμπερλέκι

Τουμπερλέκι

Ανήκοντας στην κατηγορία των κρουστών αποτελεί ένα από τα πρώτα (άρα και πανάρχαια) όργανα που επινόησε ο άνθρωπος για να συνοδεύσει με την απλότητα και τη δύναμή του όλες τις τελετές και τις κοινωνικές του δραστηριότητες. Ο Dimsour, με την δεξιοτεχνία του σαν αρχαίος μύστης θα σας απογειώσει με το τελετουργικό του παίξιμο!

Φτερά

Φτερά

Σύγχρονη εκδοχή του χορού οριεντάλ εμπνευσμένη από τα φτερά της θεάς Ίσιδας στην αρχαία Αίγυπτο, τα οποία συμβόλιζαν την οικογενειακή θαλπωρή και προστασία. Ως εκ τούτου η χρήση των φτερών χρησιμοποιείται για να προσδώσει μεγαλείο στην τέχνη του χορού και κατατάσσει ως όμοιον τον χορευτή στο πάνθεον των αρχαίων θεών.